Friday, October 28, 2011

Cara Melajukan Browser Firefox


Hari ni Kiddo nak share pasal Mozilla Firefox, atau Firefox, yang merupakan salah satu browser yang popular dan banyak digunakan oleh pengguna internet.Kiddo sendiri pun guna pakai yang tu.hehehe... Bagi  korang yang merupakan pengguna Firefox, mungkin korang pernah rase masa tgh browsing tiba-tiba Firefox terasa lambat, terutama ketika korang membuka banyak halaman (multiple tabs).

sekiranya berlaku macam tu, korang tak perlu la nak naik hangin pulak kan,,korang hanya perlu ubah sedikit stting yang ade dalam Firefox tu.. Hanya dengan beberapa sentuhan dan pengaturan yang tepat, korang boleh buat browser Firefox korang menjadi lebih cepat dalam waktu singkat. Tips & trik berikut ini tidak memerlukan software tambahan dan Kiddo da try sendiri. Hasilnya 100% selamat, Firefox menjadi laju giler ah..hehehe..

Berikut ini langkah-langkahnya:

Buka Firefox korang dan taip about:config di address bar.

Peringatan akan keluar  masa ni dan klik I’ll be careful, I promise!


Cari item network.http.pipelining. Untuk mempercepat carian korang boley gunakan Filter untuk mencari perkataan. kemudian, klik item tersebut dan ubah value-nya  menjadi true.

Cari item network.http.pipelining.maxrequests. klik item tersebut dan window Enter Integer Value akan muncul. Ubah value-nya menjadi 8, lalu klik OK.

Cari item network.http.proxy.pipelining. klik dan tukar value-nya menjadi true.

Korang buat item baru dengan cara klik-kanan -> New -> Integer. Kemudian muncul window yang meminta anda untuk mengisi preference name,kemudian korang type dengan content.notify.interval, dan klik OK. Kemudian korang ubah value-nya  500000 (lima ratus ribu), dan klik OK.

Buat item baru lagi dengan cara klik-kanan -> New -> Boolean. Kemudian type content.notify.ontimer, lalu masukkan value-nya true.

Buat lagi item baru dengan cara klik-kanan -> New -> Integer. Kemudian korang type content.switch.threshold, lalu masukkan value-nya 250000 (dua ratus lima puluh ribu).

Tambah item baru dengan cara klik-kanan -> New -> Boolean. Kemudian korang type content.interrupt.parsing, lalu masukkan nilainya false.

Tambah lagi item baru dengan cara klik-kanan -> New -> Integer. Kemudian korang type nglayout.initialpaint.delay, lalu masukkan nilainya 0 (nol).

Yang terakhir koran tambah item baru dengan cara klik-kanan -> New -> Integer. Kemudian type browser.cache.memory.capacity, lalu masukkan nilainya 65536.

Sekarang restart Firefox korang...cepatkan?...

Selamat mencuba....

place of visitor online:-