Tuesday, October 25, 2011

Cara Nak Meningkatkan Keselamatan Wireless Anda (WEP to WPA/WPA2-PSK)

Fight for your right.
Kita bayar senang2 orang nak crack plak.(aku ni?? x menumpang pulak kan..kekekeke)tp xpe..bergantung atas seorang hackers jgak nak bt mcmna akan kebolehan yg ada., Mungkin kesemua wifi diorang boleh hack..kalo Kiddo setakat yang budak darjah satu je boleh buat tu..huhuhu..yg penting, jgn lah gunakan untuk kejahatan sebab ape2 masalah yang timbul dari jenayah korang tuan punya IP la jadi mangsanya.. jadi, kesimpulan kat sini mgkin bdak2 ni xde kemampuan untuk memasang wireless kat rumah diorang..ok, tanpa cakap banyak la mari cuba tukar korang punya authentication korang dari WEP ke WPA/WPA2 supaya susah untuk dicrack maupun dihack oleh seorang hackers yg jahat maupun baik.(xde maknenye..).keekekee...

Caranya,:--

1. Log-in ke router menggunakan admin account (http://192.168.1.1)
Username: tmadmin
Password: tmadmin

2. Korang pegi ke Wireless > Basic
a. tukar  SSID to any prefered ID.
b. Save/Apply.

Korang yang menggunakan default SSID oleh TM akan membiarkan seluruh dunia tahu bahawa korang menggunakan TM modem wayarles yang dibekalkan (eg. Riger DB108-WL) dan dengan itu lebih mudah bagi hacker untuk mengenal pasti apa modem yang korang gunakan dan cuba untuk mengeksploitasi apa-apa kelemahan yang diketahui oleh hackers tersebut.

3. Korang pegi ke Wireless > Security
a. Korang tukar "Network Authentication" kepada WPA2-PSK.
b. Key in the "WPA Pre-Shared Key".
Gunakan kombinasi abjad, nombor dan simbol bagi kunci yang baik dalam ape2 menggunakan apa-apa kata laluan yang korang nk buat. (i.e 10wy@tdotn3t^_^ ) 

Ingat kunci ini kerana korang perlu key-in pada tiap-tiap peranti wayarles (laptop, henphone, dan bagainya) cuba untuk menyambung kepada rangkaian ini.

peranti lama mungkin tidak menyokong WPA2. Jika ini berlaku, sebaliknya gunakan WPA-PSK.

c. korang pilih "AES" untuk "WPA Encryption"

Save and reboot PC anda.

4. Tukar router login password for tmadmin and tmuser

a. Management > Access Control > Password

Tukar password for tmadmin and tmuser.

Korang kene ingat password tu sebab korang nk aksess balik pada mase akan datang...kalo x merana la korang..ok...

b. Save/Apply.

5. akhir sekali"Save/Reboot"


Done!!..

p/s: Lepas korang buat tu, korang mungkin tak dapat nak connect wifi lepas reboot, kalau ni jadi, cucuk LAN cable dan pergi ke web tu lagi, dan tukar ssid lagi, pastu save dan reboot lagi. Kiddo pun pening2 lalat nak buat, bile kena tukar ssid 3 kali baru takde problem...

1 comment:

  1. Tq kido awak memang baik dan mulia . I love you . Nadia ♡

    ReplyDelete

place of visitor online:-