Monday, October 24, 2011

Cara Nak pilih Password Yang Selamat dari Hacker.


Zaman sekarang hacker atau cracker semakin kreatif, dengan berbagai cara mereka berusaha menembus email korang, facebook, rekening online, web site,blog dan sebagainya. korang tak nak password profile korang di facebook diubah oleh orang lain yang mempunyai maksud dan tujuan tertentu kan? Atau web site korang tiba-tiba diubah penampilan dan isi oleh hacker / cracker.

Salah satu cara hacker menembus account kita adalah dengan cara meneka password. Hacker menggunakan script yang dapat memasukkan puluhan password setiap saat untuk cuba masuk ke dalam account kita.

Cara hacker meneka password kita antara kata lain dengan:
1. Brute force attack, iaitu dengan mencuba semua kombinasi, mulai dari aaaa sampai zzzz, sampai beberapa character.
2. Dictionary attack, iaitu dengan meneka menggunakan kata-kata dalam kamus, dan dikombinasikan dengan angka-angka atau character.
3. Personal information attack, dengan cara memasukkan data-data peribadi seperti nombor telefon, tarikh lahir, nama awek/kekasih, poskod, dan sebagainya.

Password yang sangat lemah akan sangat mudah diceroboh hacker melalui cara ini. Contoh password yang sangat lemah misalnya:
123456, qwerty, asdf, sebab senang sekali orang menekan kombinasi ini di keyboard.
password, mypassword, dan lain-lain yang menggunakan kata-kata dalam kamus (semua bahasa).
• tarikh lahir, nama awek/kekasih, dan lainnya yang merupakan data diri orang tersebut.

Password yang lemah, bisa diceroboh dalam waktu yang lebih cepat, misalnya:
• menggunakan semua huruf kecil.
• menggunakan kombinasi kata dan angka, misalnya buku10, terorist80.
• menukar huruf dengan karakter, misalnya s@y4nG.

Bagaimana me-reka password yang kuat dan sukar untuk dipecahkan oleh hacker?
1. Merupakan kombinasi dari huruf besar, huruf kecil, nombor, dan karakter.
2. Panjang lebih dari 10 karakter.
3. Tidak menyertakan kata-kata dalam kamus.

Password yang kuat mestilah mudah diingat oleh pemiliknya.
Contoh password yang kuat: 1mAhU$100Ribu

Cara mengingatnya:
• 1 = kata “saya” diterjemahkan dalam bahasa Inggris (I).
• mAhu = mahu
• $ = duit/wang
• 100Ribu = 100 ribu

Contoh password kuat yang lain: far->0+1Gul

Cara mengingatnya:
• far = misalnya nama orang sepesial buat Anda: far***
-> = panah identiti dengan maksud ialah
0+ = lambang perempuan atau awek
1 =bermaksud satu atau paling atau i(saya)
Gul = gula itu manis
*lebih kurang bahasa symbol la..

Beberapa tips agar password tidak mudah diceroboh.
1. Jangan menggunakan password yang sama untuk setiap pelayan berbeza, misalnya password email Anda sama dengan password facebook. Ini bermaksud:

* Seseorang yang dapat mencerobooh password facebook korang, boleh jadi menceroboh password email korang. Sedangkan di mata hacker, menceroboh password facebook lebih mudah daripada menceroboh email Yahoo begitu juga sebaliknya.
* Admin atau “orang dalam” friendster tahu password korang, dia juga boleh memasukkan password tersebut ke email korang.

2.Korang jangan klik link di email yang menyatakan korang kena “verify” password korang. Email ini berkemungkinan dikirim oleh hacker.
3. Jangan memasukkan password di mana-mana site selain dari pelayan/browser anda. Misalnya jangan memasukkan password yahoo di facebook untuk ape jua tujuan (misalnya import address book).
4. Sebelum login ke email atau yang lain, pastikan URL di browser korang betul. Misalnya mail.yahoo.com bukan mail.yahoo-ltd.com atau yahoo-verify.com atau yang lain.
5. Untuk rekening online seperti e-gold, klik BCA, paypal, sebaiknya korang jangan tekan password korang melalui keyboard (sebab
hacker boleh membaca keyboard Anda dengan program keylogger). Gunakan On Screen Keyboard, Character Map, atau copy paste dari huruf di notepad korang.

okay,tu je tips-tips yang Kiddo ade supaya password kita sukar dipecahkan oleh hacker. Semoga dengan tips ini account kita selamat dari di ceroboh oleh hackers..


p/s: Cadangan Kiddo Cuma guna ‘bahasa symbol’ je.Sebab cikgu Kiddo penah ajar cara-cara nak meniru dalam exam iaitu gunakn simbol sebagai perkataan yang mudah dan simple.hahahaha.paling penting mudah ingat dan selamat untuk korang okey..kang dibuatnya kita x ingat password yang kita buat sendiri,,haru boh...huhuhu..okey...

place of visitor online:-