Sunday, October 30, 2011

Rahsia Youtube

Kiddo nak bgtau pasal youtube plak kali ini,,rahsia yang tidak ramai org tau pasal youtube ni..dan korang mesti suka layan Youtubekan? Suka letak video Youtube di blog/website korang kan?korang  perlu tahu trick-trick ini.Ada 10 Rahsia pasal youtube yang korang perlu tahu.

1. Nak tgk High Quality Videos
Ada video-video yang boleh korang buka dengan versi high quality. Caranya iaitu dengan menambah beberapa tulisan ini di belakang link URL video yang anda buka:
* &fmt=18, untuk melihat versi stereo, resolusi 480 x 270.
 * &fmt=22 untuk melihat versi stereo, resolusi 1280 x 720.

Setelah korang menambah salah satu kod di atas pada alamat URL video di pelayar korang kemudian tekan Enter atau Go, maka paparan video Youtube yang anda buka akan menjadi lebih lebar dengan kualiti yang lebih baik.

2. Embed High Quality Video di blog
Trick sebelumya berguna untuk korang tengok video yang high quality di Youtube. Semasa embed alias mencantumkan video kualiti bagus tersebut di blog korang, tambahkan kod berikut di akhir URL: &ap=%2526fmt%3D18 atau &ap=%2526fmt%3D22.

3. Skip Terus ke Bahagian yang Menarik
Semasa membuka sebuah video di Youtube, kita boleh skip ke minit tertentu, misalnya ada sebuah video yang panjang, yang sebenarnya moment menariknya ada di minit 03:14, kita tidak perlu menunggu sampai videonya berputar hingga ke minit itu. Cukuplah korang just tambahkan #t=03m14s di belakang URL, contoh: http://www.youtube.com/watch?v=YPQ_N4imYVE#t=03m14s
 
4. Sembunyikan Search Box
Semasa korang hover atau melayangkan pointer mouse korang di atas sebuah video Youtube yang di-embed dalam sebuah blog, biasanya akan muncul Search Box. Jika korang tak nak  perkara ni berlaku, tambahkan &showsearch=0 di belakang URL yang anda embed.

5. Meng-embed Hanya Bahagian Tertentu dari Video
Korang boleh menambahkan &start=30 di akhir URL yang korang embed, supaya boleh terus skip ke saat ke-30.

6. Video yang di-Embed boleh Autoplay
Biasanya video yang di-embed running semasa butang Play-nya diklik. Tapi jika korang nak video tersebut secara auto di halaman website tempat korang embeded video itu dibuka, tambahkan &auto*play=1 di akhir link URL video tersebut.

7. Membuat video yang di-Embed Berulang-ulang automatik
Tambahkan &loop=1 untuk membuat video yang anda embed automatik terus berulang alias looping.
 
8. Tidak Menunjukkan Related Videos
Jika korang meng-embed sebuah video Youtube di blog korang, biasanya muncul link atau gambar menuju ke video lain yang berkaitan. Jika korang taknak, korang kena tambahkan &rel=0 di belakang URL video yang korang embed.

9. Download Video
Ada banyak cara untuk download video dari youtube,seperti dengan Keepvid.com,youtube downloader dan sebagainya. Namun trik ni korang boleh try, semasa korang membuka link video tertentu, tukarkan perkataaan youtube.com di link korang dengan kickyoutube.com. korang automatik terus ke website kickyoutube di mana korang boleh download video tersebut dengan mudah.

10. . Game Snake
Aha,,ni paling best la kat youtube,. , kita boleh main game snakes semasa buffering video di youtube. Caranya, semasa buffering video akan muncul satu bulatan yang bergerak melingkar ditengah tengah video. Itu game ular sbenarnyanya.Korang klik mouse atas video dan tekan button arah panah atas pada keyboard. Kemudia ular tersebut boleh bergerak mengikut button yg korang tekan tu.

Selamat mencuba yer..

place of visitor online:-